HÜSEYİN KARATAŞ

Geçen yıl Nisan ayında Covid-19’a yenik düşen Hüseyin Karataş hocamızı rahmet ve minnet ile anarak onun bir makalesini paylaşıyoruz.

“DAVA” İNSAN OLMAKTIR

Dava deyince ‘’bedava’’ geliyor aklıma. Bedava harcanan emekler. Bedava yenilen dayaklar. Bedavaymış işkenceler. Yatılan hapisler, yatılan hücreler, C-5 ler, Kafesler ve hatta yağlı urgan ipine boyun uzatmalar bedavaymış!

Dava(!) uğruna uykusuz geçen geceler. Tokluk yüzü görmeden, kursağımızda çay simit meydan meydan, miting miting gezmeler bedava. Ülkücünün zamanı da bedavaymış meğer… Bedava okunmuş liseler. üniversiteler bedava. Kitap okumuşuz bedava, gerçekten bedava. Emre itaat ilkemiz olmuş, bedava uymuşuz bize verilen emirlere. ”Okuma!” demişler, okumamışız, ”Bakma!” demişler bakmamışız. ‘’Sevme!’’ demişler, sevmemişiz. Yasaklamışlar aşık olmayı da…

Bir kerecik ”Aşkım! dememişiz. Seni seviyorum!” dememişiz. Dava için tabi. Ölecek olan aşık olur mu hiç? Hakkı mı onun insan gibi yaşamak, sevmek? Vatan varken, bayrak varken ve bizden necat beklerken, sevmek ne demek?

O komünist, bu kapitalist, şu emperyalist diye damgalamışız yazarları, kitapları. Okumamış, okutmamışız. Halbuki değirmenin buğday öğütmesi gibi bütün kitapları okuyacak enerjimiz, arzumuz, zamanımız vardı. Her şeyi yaptıktan sonra günde iki üç yüz sayfa okumak işten bile değildi.

Victor Hugo, John Steinbeck, Dostoyevski, Alexandre Dumas, Charles Dickens, Honore de Balzac, Lev Tolstoy, Maksim Gorki… vs. hiç biri düşlerimize misafir olmamış, Hiçbiri hayallerimize güç vermemişti. Onların kelimelerle dansına hiç şahitlik etmemiştik. Bu da dava içindi tabi. Bizi oturttukları pencerenin önünden seyretmişiz dünyayı, elbet ”Dava” uğruna. ”Dava” uğruna fakir kalmıştı kelime dağarcığımız.

Yıllar geçmiş, hapisler bitmiş, sürgünler sona ermişken, bu sefer bilinmez nedendir, bilinmez hangi ”Dava” içindir devletten el çektirdier bize. Yüz binlerin tırnağıyla çabalarıyla elde ettiği görevler iktidar güçlerince kanunlar çiğnenerek elimizden alınmış, temsil yetkisi olan siyasetçiler de ‘’Dava’’ uğruna ses çıkarmamıştır tüm bu zulümlere.

”Dava nedir?” diye soruyorum Ülkücülere… Benim cevabım; ”Dava yaşamaktır!” ”Dava yaşatmaktır” ”Dava sevmektir!” ”Dava sevdirmektir!” ”DAVA İNSAN OLMAKTIR!”

Hüseyin Karataş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir