53 YIL ÖNCE ADANA’DA
8 Şubat 1969 Cumartesi günü Adana Kapalı Spor Salonu’nda yapılacak olan CKMP Olağanüstü Kongresi ile ilgili, Yeniadana Gazetesi’nde (7 – 8 ve 10 Şubat 1969 günü) çıkan haberler.
İl başkanı Faruk Akkülah, o gün basın toplantısı düzenleyerek “Yanlış Anlaşılan Konular” başlıklı bir beyanname yayınladı: Milliyetçi Toplumcu bir partiyiz. İslam ve Türklük milliyetçiliğimizin kaynağıdır. Irkçılığı reddederiz. Kan değil kültür ve ideal birliğini savunuyoruz.
CKMP’NİN SON KONGRESİ YAPILIYOR
Bugün 8 Şubat 1969 Cumartesi.
Türkeş, dün parti yöneticileri ile Adana’ya gelmiş ve Ulu Camide Cuma namazını kıldıktan sonra dinlenmeye çekilmiş. İki yüz kadar CKMP delegesi ve komandolar da Adana’da toplanmışlar. Sabah Kuruköprü Meydanı’ndan Mehter takımı eşliğinde başlayan yürüyüş en önde Türkeş olduğu halde kurultayın yapılacağı Kapalı Spor Salonuna kadar sürmüş.
Milli Hedefler Yürüyüşü’ne halktan da katılanlar olmuş. Komandolar yalın ayak yürümüşler. Öğleden sonra başlayan kurultaydan önce salonda halk oyunları ekiplerinin Mehter takımının ve Aşıkların ayrı ayrı gösterileri olmuş.
Baştan sona tartışmalı çekişmeli ve kavgalı geçen kongre boyunca salon sürekli atılan “Başbuğ Türkeş” sloganları ile inledi.
9 Şubat 1969 Pazar sabahı kurultayda söz alan Yılmaz Yalçıner ülkücüler olarak partiden daha fazla yardım ve destek beklediklerini söyledi.
Tartışmaların şiddetli bir anında Osman Yüksel Serdengeçti kürsüye gelerek “Ben artık CKMP’li değilim, ayrılıyorum” deyip başındaki kalpağı havaya attı. Bir müddet sonra yatıştırılınca Türkeş’in yanına gidip oturdu.
Muzaffer Özdağ ise konuşmasında “2. Kurtuluş Savaşını başlatıyoruz” dedi.
Salonda on beş kadın delege vardı. İçlerinden İffet Halim Oruz söz alıp “Sosyalizm maskesi altında komünizme gidiliyor, demokrasi soysuzlaştırılıyor” dedi.
Süleyman Sürmen “Çok servetin insanları maddiyatçı yaptığını bu sebeple 120 milyonluk mal varlığı olan İnönü’nün solcu olduğunu söyledi.
Sonradan kürsüye gelen Hüseyin Üzmez ise “Son sözü Türkeş söyler ve biz ona uyarız” dedi.
Divan başkanı Orhan Kaleli’ye yapılan itirazlar üzerine oylama yapıldı. Güvensizlik oyu sebebiyle kongreyi 2. başkan olan Tevfik Fikret Kılıçkaya yönetti.
Parti Meclisi kurulması teklifi reddedilerek İstişare Kurulu oluşturulmasına karar verildi.
Sonunda seçimlere geçildi. Delegelerin kullandıkları oylar noter huzurunda tasnif edildi. Türkeş yeniden Genel Başkan seçildi. CKMP’nin adı Milliyetçi Hareket Partisi oldu. Partinin amblemi ise üç hilal olarak belirlendi.